به گزارش خبرگزاری مهر، قدرت الله تاج بخش با اعلام این خبر گفت: مرمت کاخ شورای تخت جمشید با هدف حفظ نقوش برجسته کاخ که دچار آسیب جدی در اثر نفوذ آب از قسمت ایوان شمالی کاخ بود در فاز نخست پایان یافت که بر اساس طرح مرمت ، عملیات استحکام بخشی بلوک های سنگی و نقوش برجسته انجام پذیرفت.
وی با اشاره به طرح های مختلفی جهت ساماندهی مجموعه جهانی تخت جمشید به اجرای طرح نشانه گذاری حریم تخت جمشید، بازنگری حرایم تخت جمشید و پاسارگاد ، دفع آبهای سطحی و حفاری باستان شناسی آبراهه های انتهایی صفه، گیت ورودی تخت جمشید در سال 91 تا کنون اشاره کرد و گفت: هم اکنون نیز با مرمت کاخ شورا شاهد بهبود وضعیت این مجموعه جهانی هستیم.
مسئول حفاظت و مرمت پايگاه ميراث جهاني تخت جمشيد نیز در تشریح این عملیات مرمتی گفت: با اتمام مرحله حفاري پشت پلكان شمالي كاخ مركزي تخت جمشيد و اجراي طرح مرمتي، نقوش برجسته اين كاخ از گزند آسيب در امان مي ماند.
شهرام رهبر با اشاره به موفقيت آميز بودن طرح مرمتي نقوش برجسته كاخ مركزي تخت جمشيد، اظهار داشت: طرح مرمتي كاخ مركزي تخت جمشيد كه پس از انجام مطالعات و پژوهش و همچنين بررسي هاي ميداني و كارشناسي كه در پايگاه ميراث جهاني تخت جمشيد آغاز شده بود، در دو فاز به مرحله اجرا درآمد.
مسئول حفاظت و مرمت پايگاه جهاني تخت جمشيد از مهمترين اهداف اين طرح مرمتي را حفظ نقوش برجسته كاخ مركزي دانست و بر اساس مطالعات اوليه ، تخريب بيش از حد اين نقوش برجسته را حاصل نفوذ آب در ايوان شمالي كاخ برشمرد.
وي همچنين در تشريح نتايج بدست آمده از مطالعات و بررسي هاي ميداني اظهار داشت: آب هاي ناشي از بارندگي در ايوان شمالي كاخ مركزي ( كاخ شورا ) ضمن نفوذ در خاك ، املاح درون آن را در خود حل کرده و به دورن بلوك هاي سنگي منتقل مي كنند و متعاقباً اين املاح كه شامل مواد مختلفي مانند سديم، فسفات، كلرور و غيره مي باشد به همراه آب در سطح بلوکهای سنگی منقوش باقي مانده و آسيب هاي شيميايي وفيزيكي را به همراه دارد.
رهبر در ادامه افزود: طرح مرمتي اجرا شده در خصوص كاخ مركزي، شامل فاز اول با هدف استحكام بخشي بلوك هاي سنگي و نقوش برجسته همچنين قراردادن بلوك هاي سنگي كه از محور اصلي خارج شده بودند ، با موفقيت انجام شد و فاز دوم شامل ايجاد كانال دفع رطوبت پشت كاخ شورا، پوشش روي كانال – نمك زدايي- و استحكام بخشي نقوش است كه مرحله ابتدايي اين فاز كه ايجاد كانال دفع رطوبت مي باشد با مجوز رسمي از پژوهشكده باستان شناسي اجرا شد.
وي همچنين با اشاره به منحصر به فرد بودن نحوه سكو سازي و زيرسازي كاخهاي هخامنشي اظهار داشت: در كاوش هاي اخير، نحوه پي سازي كاخهاي تخت جمشيد به خوبي پديدار گشته و همين امر موجب شد بنابر تصويب شوراي فني پايگاه ميراث جهاني تخت جمشيد در طرح نهايي مرمت اين كاخ، ضمن دفع رطوبت در پلكانهاي اين كاخ، پوشش كانال ايجاد شده به گونه اي باشد كه نحوه مهندسي معماران هخامنشي در پي سازي كاخهاي تخت جمشيد قابل رؤیت باشد.
سرپرست گروه حفاظت و مرمت پايگاه تخت جمشيد در ادامه عمليات نجات بخشي نقوش برجسته پلكان شمالي كاخ شورا را در قالب طرح مرمتي ياد شده، از اقدامات بسيار مهم و مناسب كارشناسان پايگاه ميراث جهاني پارسه- پاسارگاد بر شمرد و اذعان داشت: عمليات پايش نقوش برجسته اي كه در معرض آسيب هاي ناشي از املاح مضر بوده اند به مدت شش ماه بطول انجاميد و بر اساس مشاهدات فني و پس از اجراي كانال دفع رطوبت، تمامي شوره هاي موجود بر روي نقوش از بين رفته و اين آثار در وضعيت بسيار مناسبي قرار دارد.
وی خاطر نشان كرد: موفقيت اين طرح مرهون نگاه ويژه اي در حوزه حفاظت و مرمت است كه اين رويكرد، از سوي معاونت حفظ و احياء ميراث فرهنگي استان ، پژوهشكده باستان شناسي، كاوشگران و مرمتكاران اين حوزه به روشي اصولي اجرايي شد.
رهبر در پايان با بيان اين مطلب كه در طرح نهايي مرمت و حفاظت كاخ مركزي تخت جمشيد از چندين مشاور با تخصص معماری، مهندس سازه و کارشناس مرمت جهت طراحي يك پوشش كانال دفع رطوبت چند منظوره استفاده شده، اذعان داشت: اين طرح به تایید شورای فنی رسیده و هم اکنون در حال اجراست.
وی همچنين اظهار اميدواري كرد با اجرای این طرح پژوهشگران و بازديدكنندگان خاص بتوانند به طور واقع با نحوه سكوسازي و پی سازی كاخ هاي تخت جمشيد آشنا گردند.
پلكان شمالي كاخ شورا (كاخ مركزي )به همراه پلكان شرقي كاخ آپادانا در سالهاي 1311 تا 1314 توسط ارنست هرتسفلد از زير خاك بيرون آمد . نقوش اين دو مكان را از زيباترين و سالم ترين نقوش برجسته تخت جمشيد در هنگام كاوش، مي دانند.
نظر شما